Консултирайте се с професионалист сега!

Доказани статистически фактори, водещи за повишен риск от РМЖ:
– възраст основен фактор,само 5% от РМЖ е при жени под 35 г.
– ендокринни фактори, ранно менархе и късна менопауза ( след 50 г. )
– фертилност, липсата на раждане или първо раждане след 30 г.
– генетичен риск при жени с майка с РМЖ и носителки на BRCA ген
( установява се с генетичен анализ),
4% от жените с боледувала майка от РМЖ са носителки на този ген.

„От редовна профилактика – глава не боли! “ – Д-р Гемеджиев 🙂

Кулминативният риск за всяка жена в България е 1/16 за целия живот. През 2011 г. в България са регистрирани 3700 новозаболели жени от РМЖ, а 1200 жени са починали от усложненията на заболяването.
Съотношението на заболели към починали е 3:1, а стандартното съотношение в развитите европейски страни и САЩ е 6:1. Фактът се обеснява преди всичко с активното пропагандиране и осъществяване на профилактичните прегледи, което води до ранна диагноза на процеса.

 


Знаете ли, че…
Има ли възможност да имам заболяване на млечната жлеза?

Заболяванията на млечните жлези са едни от най-честите в патологията на женския организъм.
Те засягат както зрели жени в активна възраст, така и тийнейджърки и млади нераждали жени.
С нарастването на възрастта, рискът да се появи злокачествен процес на млечната жлеза нараства пропорционално на времето.
При млади жени под 30г. случаите с рак на млечната жлеза са казуистика, но в последните 20г. се наблюдава ясно изразена тенденция на подмладяване на контингента от новозаболели, както и увеличаване на честотата на новите случаи.
За България честотата на новозаболелите е 74 / 100 000 .

Как можем да Ви помогнем?

В последните 10 г. благодарение на скрининговите мамологични програми,около 35% от случаите с РМЖ са открити в предклиничен стадий ( без да се палпира тумор ), само по мамографските промени. Пациентките, открити в тази фаза, са с отлична прогноза по отношение на преживяемост и качество на живота.
За момента съвременната медицина, не предлага възможност за предотвратяване на РМЖ, ето защо ранната диагностика и агресивно лечение са единственият шанс за оцеляване на засегнатите. Техническите средства дават възможност за такава ранна диагносза. При диагностиката на млечната жлеза се използват следните средства и методи:КИСТИТЕ СА СРЕД НАЙ-ЧЕСТИТЕ ЗАБОЛЯВАНИЯ НА ГЪРДИТЕ
Бюстът допълва красотата на женския силует, но като всички органи в човешкото тяло и млечните жлези могат да боледуват. Основно място в профилактиката заема клиничният преглед и най-важно – образната диагностика с ехограф, по възможност с доплер за коректното преценяване на всеки конкретен случай. Мамографията идва на помощ при раждалите жени. Как се провежда самопреглед на гърдите и какво включва по-прецизният диагностичен процес, попитахме д-р Тихомир Гемеджиев, мамолог в I-ва САГБАЛ „Св. София“ в София.

Жлезистата тъкан на гърдите е пряко зависима от цикличните промени в нивото на женските полови хормони. „Най-честите заболявания на млечните жлези са доброкачествените новообразувания, а именно кистите и фиброаденомите. При тях няма потенциален риск от прерастване в рак на гърдата. Немалък дял заема карциномът на млечната жлеза. Все по-голям процент са жените с ранно диагностицирани новообразувания, благодарение на ранната профилактика. Не трябва да се подценяват и възпалителните заболявания – маститите и абсцесите“, казва д-р Гемеджиев.

В различните възрастови периоди на жената има и различна заболеваемост по отношение на гореспоменатите болести. „В тинейджърска възраст най-често имаме ювенилни фиброаденоми и кистички, които са с благоприятна прогноза. Сред младите жени между 20 и 35 годишна възраст, свързани с репродукцията и кърменето най-често са възпалителните заболявания. След 35 години все по-често са диагностицираните злокачествени новообразувания и то с много агресивен растеж и лош прогностичен индекс. При жените над 70 години всяка новооткрита „бучка“ на гърдите, почти в сто процента е карцином на гърдата. Благоприятното при тези случаи е по-бавното му развитие и минимален шанс за развитие на метастази. Като казус бих цитирал възрастта на една моя пациентка с рак на гърдата и метастази по лимфните възли, която бе едва на 24 години“, споделя мамологът.

Жените търсят консултация при специалист, когато се появи болка в гърдите или напипат образувание при самопреглед. „За съжаление ракът на гърдата в началото се развива съвсем подмолно без никаква симптоматика. Слава Богу, в нашето забързано съвремие жените все по-често намират време за профилактични прегледи и този бич на 21 век се лекува на все по-ранен етап от заболяването. Именно това е и целта на тези особено важни профилактични прегледи за ранно диагностициране с последваща органосъхраняваща операция, както и за пълна и бърза социализация на жената след това. Ние обикновено даваме и образователни брошури на пациентките за това как да се самопреглеждат. Необходимо е ръката да се вдигне зад главата и по този начин на легло или пред огледалото в банята да се проверяват всички зони на гърдата включително и зърната като се пристискат, за да установи дали се отделя секрет. Препоръчва се веднъж месечно да се прави този самопреглед след менструалния цикъл. По-добре е ръцете да са намазани със сапун и да се опипат гърдите. Ако нещо разтревожи жената, трябва да потърси консултация с мамолог“, съветва д-р Гемеджиев.

Профилактичните прегледи трябва да започнат след 18 годишна възраст. Достатъчно е веднъж годишно да се преглеждат гърдите само с ехограф. „Основно място в профилактиката заема добрата анамнеза с последващ клиничен преглед и най-важното – образна диагностика с високочестотен ехограф, по възможност с доплер за коректното преценяване на всеки конскретен случай. След 35-та година е необходимо това да става на всеки 6-8 месеца, а след 40-те – през половин година. В тази сфера прогресът на медицината е голям поради напредването на технологиите и в областта на ранната диагностика, на интраоперативните и постоперативните техники и методи. Мамографията идва на помощ при раждали жени и други редица условия. Изследването с мамограф се препоръчва на 2 години. При необходимост за по-точно прецезиране на случая може да се премине към тънкоиглена биопсия, кор-биопсия или отворена инцизионна биопсия“, обяснява мамологът.

За съжаление статистиката за рака на гърдата в България става все по-обемна и възрастовата граница все по-ниска – около 4000 са новооткритите случаи на рак на гърдата всяка година. „При налагаща се мастектомия на пациентките, постоперативно се полага гръдна епитеза, за която не се заплаща нищо, защото се поемат от държавния бюджет. И накрая като апел: „Моля, отделяйте поне веднъж годишно време за себе си с преглед при специалист, за да има по-малко разплакани женски очи“, казва д-р Гемеджиев.

МЕСЕЧЕН КАЛЕНДАР
април 2020
П В С Ч П С Н
« юни    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  
ПОВЕРИТЕЛНОСТ
Всички права са запазени.

Сайтът може да съдържа снимки, над които няма пълни права.

ЗАБРАНЯВА СЕ РАЗПРОСТРАНЯВАНЕТО НА КОЯТО И ДА Е ЧАСТ ОТ САЙТА, БЕЗ ИЗРИЧНОТО СЪГЛАСИЕ НА СОБСТВЕНИКА

2018, София, България
УДОБНА И ДОСТЪПНА ЛОКАЦИЯ